Valamikor Karácsony után eldöntöttem, hogy minden sütiről, amelyet elkészítettem az ünnepre, írok egy bejegyzést és megörökítem itt a receptet, hogy jövőben ne kelljen megint hat könyvből sütni. Aztán kicsit másképp alakult a programunk. A hétvégén azonban Pocok addig esdekelt, míg nekiláttunk újra narancsos holdat sütni. Ez az egyetlen olyan tészta, amit bármikor szívesen megrág. Csodálkozom is, hogy miért szereti, hiszen nagyon finom narancs íze van, és azzal őt normál esetben ki lehetne kergetni a világból. Ha szereti, egye, én örülök neki a legjobban. Persze mivel a könyveink jórésze továbbra is ideiglenes helyen tartózkodik, megint alig találtam meg a megfelelő receptet, ezért most végképp azt mondtam, hogy addig nem nyugszom, míg le nem írom a blogba.

Nagyon egyszerű aprósüteményről van szó, és tényleg nem feltétlenül kell Karácsony legyen ahhoz, hogy elkészítsd. Dobozban hetekig eláll, ha van egy adagnyi elkészítve, bármikor jöhetnek vendégek, és eddig mindenkinek nagyon ízlett. Eredetileg hold formájúra írja a recept a szaggatást, de gyerekkel hol lehet az ilyesmit betartani? Pont attól vagány, hogy ki lehet vele próbálni a formák tejes skáláját. Aztán jöhet a máz és opcionálisan rengeteg tarka cukor (anélkül finomabb, de kevésbé szép).
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 ek kakaópor
- 1 tk sütőpr
- egy narancs reszelt héja
- 3 dkg darált mandula (vagy dió vagy sótlan mogyoró, kinek ami finomabb)
- 1 tojás
- 12,5 dkg puha vaj vagy margarin
- egy csipet só
- plusz a mázhoz 15 dkg porcukor és nagyjából 3 ek narancslé (egyenként kavard hozzá, és akkor hagyd abba, amikor már elég folyós az állaga, de még mázszerű)

A lisztből, kakaóporból, sütőporból, cukorból, narancshéjból, tojásból, vajból és mandulából gyúrj tésztát. Ez megoldható egy nagyobb tálban is, nem kell még előkapni hozzá a gyúródeszkát. Ha már jól összeállt gombóccá, akkor csomagold műanyagfóliába és tedd be a hűtőbe legalább fél órára pihenni. Amikor kiveszed, lisztezett deszkán gyúrd át, nyújtsd kb. fél cm vastagra (szupi tészta, nem ragad, nem puha) és jöhet a szaggatás.

Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. Nagyjából tíz perc alatt meg is sülnek, de figyeld, mert ha vékonyabbra nyújtottad, sokszor elég nekik 7-8 perc is.
A porcukrot tedd egy keverőtálba, adogasd hozzá kevergetve a narancs levét, és amikor elég jó állagú a máz, ecsettel kenegesd meg a sütik tetejét. Viszonylag hamar dermed, ha cukorral is akarod díszíteni, akkor azonnal meg kell szórni. Utána míg teljesen megszárad, várni kell azért legalább egy órát.
Hihetetlen illatok terjengnek ettől a sütitől a házban. Tökéletes vendégváró. Amikor kihűlt és megszáradt, dobozolni lehet, de nem biztos, hogy sok marad belőle máskorra.
3 hozzászólás Új írása