Állítólag ugyan továbbra is igaz, hogy a spenótnak magas a vastartalma, mégis egyéb, közkedveltebb élelmiszerek, például a paszuly vagy a vörös húsok, sokkal inkább hozzájárulnak ahhoz, hogy ne legyünk vérszegények. Ez jó hír a társadalom felének, aki utálja a spenótot. A másik fele úgyis megeszi, ha nem muszáj, mert nagyon finom. Mi évekig kizárólag főzeléket készítettünk belőle, csakhogy azt lassan de biztosan mindenki unta már. Így jutottam el a spenótos laska receptekig, ezeket pedig nem szeretni lehetetlen. Nagyon finom kombináció!!!
A múlt héten napokon át ettük, mert kicsit nagyra sikerült az adag. Elég ez legalább 6 embernek ebédre.
Hozzávalók:
- fél kg spenót
- 3-4 cikk fokhagyma
- 3 ek olaj
- fél kg laska – valami apróbb, de spagetti is megteszi
- 10 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- fél liter + 1 dl tej
- némi füstölt sajt – opcionálisan nagyon finom ízt ad
- a tetejére reszelt sajt esetleg (füstölt) sonka (nekünk pont volt itthon s úgy éreztem rákívánkozik, de húsmentesen is tökéletes étel)
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A laskát főzd meg sós vízben, szűrd le. A spenótot tisztítsd és párold meg, majd forgasd meg az olajban megpirított fokhagymaszeletkékben, végül adj hozzá egy decinyi tejet és mindenestől turmixold le, sózd, borsozd. A vajból, lisztből, tejből készíts fehér mártást, sózd, borsozd, ízesítsd szerecsendióval, esetleg forgasd bele a reszelt füstölt sajtot. Keverd bele a spenótot, kóstold meg és fűszerezd még ha jónak látod. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Vajazz ki egy tűzálló tálat, borítsd bele a laskát, rá a mártást, keverd össze jól, a tetejét szórd meg sajttal és apróra vágott füstölt sonkával. Told az egészet a sütőbe annyi időre, amíg a sajt jól megolvad, a sonka megpirul (kb 15-20 perc). Ha már nem tűzforró, akkor kitűnően kockázható, szeletelhető, adagolható. Mikróban melegítve harmadnap is kiváló ebéd. 🙂
Egy hozzászólás Új írása