Csokis keksz. Nagyon szép és nagyon finom. Sok változat létezik a neten, én olyat választottam, amibe igazi csokoládé jár. A kollégáknak készítettem el búcsú-kávézásra és sok dicséretet bezsebelt, ezért ezennel előléptetem családi receptté. Némi gyakorlattal mind szebbek és jobbak lesznek majd. Érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű de látványos.
Hozzávalók kb 30 darabhoz:
- 20 dkg (ét)csoki
- 6 dkg vaj
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- némi vanília aroma
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- plusz kristálycukor és porcukor a hempergetéshez
Olvaszd össze gőz fölött a csokit a vajjal. Hagy szobahőmérsékletűre hűlni majd keverd hozzá a tojásokat, a cukrot, a vaníliát, végül a liszttel összeforgatott sütőport. 2-3 órát pihentesd hűtőben. Nálam nagyon bevált az egyik este összekutyulom, másnap megsütöm módszer. A tésztája amúgy fagyasztható is. Amikor lehűlt és már jó kemény, formálj belőle kisebb diónyi gombócokat, forgasd meg őket előbb kristály- majd porcukorban és sütőpapírral bélélt tepsiben 12 perc alatt süsd készre 180 fokon. Dobozban eláll, ha nem fogy el még langyosan. 🙂 A nevét a díszes repedésekről kapta, melyek sütés közben keletkeznek a cukorrétegen. Akár karácsonyi süteményként is megállja a helyét és remek ajándék is lehet belőle, mert jól szállítható, csomagolható.