Munch 2021

Oslo fénysebességű terjeszkedésbe kezdett néhány éve. Mivel a várost hegyek övezik, úgy tűnik egyszerűbb megoldás inkább a fjordra építkezni, így az új városrészek számára egyben biztosított a központi elhelyezkedés is.

Idén tavasszal nagy hírnek számított, amikor befejezték az új Munch múzeum építését. Igazi minimalista modern épület, mely méltó otthont biztosít majd az egykor Osloban alkotó híres festőművész munkáiból összeállított világszinten legnagyobbnak gyűjtemény számára. Az új múzeumot október 22-én nyitják meg, hiszen a kiállítási tárgyak költöztetése nem kis feladat. Az alábbi videóból kiderül, hogy milyen logisztikai akadályokat küzdenek le nap mint nap annak érdekében, hogy a gyakran óriási méretű festményeknek véletlenül se essék bántódása a szállítás során.

Időközben a múzeum még nem mozgásban lévő elemei továbbra is látogathatók a régi helyszínen, Tøyenben, a Botanikus Kert közvetlen szomszédságában. Lehet, hogy ha rendszeres olvasóm vagy, akkor ezen már meg sem lepődsz, de a tárlatra való belépés ingyenes, viszont időpont-foglaláshoz kötött, melyet azonban fél perc alatt le lehet online is bonyolítani. Újabb elemmel bővült tehát, a “mit kapok cserében a magas norvég adó befizetéséért” lista, melyet szorgalmasan vezetek itt a blogon.

A Munch múzeumban megtalálható a híres A sikoly c. festmény két változata is, melyet Edvard Munch az Ekeberg-en festett, és amelyen a háttérben az Oslo-fjord látható. A Wikipedia oldala szerint “Edvard Munch az expresszionizmus egyik első képviselője volt. Művészetét szorongás, elvágyódás, pesszimizmus és borzalomlátás jellemzi.” Nem számítok hát szívderítő érzésekre, de egészen biztos vagyok benne, hogy a lelkünket simogatni fogja a kiváló művészet befogadásának az élménye, így alig várom, hogy meglátogathassuk majd ősszel az új Munch múzeumot. Kíváncsi vagyok ugyanakkor arra is, hogy vajon milyen lesz az utolsó generációs, modern múzeum koncepciója, az ilyesmi mindig nagyon izgalmas és biztosan akad majd újdonság is bőven. A sikolyt kimondottan kívánom élőben látni, hiszen kivált a pandémiás időszakban gyakran találkozhattunk vele, hiszen az évek során ez a festmény lett a riadalom legkifejezőbb szimbóluma. Alább szemezgetek a covid kapcsán továbbgondolt változatokból, a képekre kattintván eljutsz az eredeti cikkhez, ahonnan származnak.

Tudtad, hogy az emojit is ez a festmény ihlette? Azért ez nem kis teljesítmény a 21. században!

Hírdetés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.