Oslo kivirágzott

Szinte észre sem vettük az átmenetet és egy nap arra ébredtünk, hogy Oslo tavaszi díszletté vált. Mintha versenyt virágoznának a csodálatos fák, bokrok, cserjék, mert most már hetek óta töméntelen mennyiségű virágpor száll a levegőben. Csoda, hogy idén megúsztuk az allergiát. (Vagy lehet, hogy ennek a csodához nincs semmi köze és esetleg, nem biztos, de talán, segített az, hogy a kombinátot lecseréltük a tengeri levegőre…) Minden nap le kell törölnöm az asztalt a teraszon, mert vastagon belepi a fűrészporszerű réteg, melyről két napig azt hittem, hogy a fenti szomszéd lakásfelújító akciójának az eredménye, míg aztán harmadnapra leesett végre, hogy ez bizony tömény virágpor, mely leülepszik a levegőből. Korábban még soha nem láttam ilyet. Por helyett virágpor. Tetszik!

Nem kellett volna meglepődni persze, hiszen István a biológus szemével már február magasságában emlegette, hogy ennyi orgonafát egy helyen rég nem látott, és majd mikor mind virágozni fog, akkor lesz csak igazán illatos a környék, én azonban továbbra is képtelen vagyok megkülönböztetni egyik fát vagy bokrot a másiktól addig, amíg elő nem bukkannak a virágjaik, ezért a nagy színkavalkád igazi meglepetést okozott. Május elejétől kezdődően Osloban bármerre járjon az ember, mindenképp rengeteg virágot lát, közterületeken, kertekben, házak között, út szélén… Szívmelengető látvány, mely a moderált hőmérsékleteknek köszönhetően sokáig eltart. Az orgonaszezon a héten járt le 5-6 hét után. Most a sárga-akác ideje jött el.

A városi kertészet által ültetett csodálatos tulipánok közben elvirágoztak (írtam erről egy pünkösdi bejegyzést, melyet ide kattintva olvashatsz el), helyüket pedig átvették a dús virágoskertre emlékeztető tarka kompozíciók, melyek bennem leginkább az otthonosság érzését keltik.

Virágoskert a Vigelandspark-ban háttérben a híres (jelenleg leállított) szökőkúttal és obeliszkkel.

Látni kell, mert leírni nehéz. Csodálatos ez az óriási virágoskert, melynek neve Oslo.

Hírdetés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.