Matpakke

Amikor először néztem meg ezt a videót (még otthon), nagyon vegyes érzésekkel töltött el. Az nyilvánvaló, hogy ezek a srácok a dolgokat örökké az ironikus oldalán ragadják meg, de hozzá kell tennem, hogy mióta itt élünk, sok igazságot találtunk abban, amivel ők félig komolyan viccelődnek.

Íme, a norvég ebéd. A videó szerint 10 norvégból 4 ezt a tipikus “szendvicset” viszi magával ebédre. Ennek az étkezésnek ugyanis csak egy célja van: legyen gyors, verje el az éhséget, és lehetőleg legyen minél unalmasabb – íz- és színvilágban egyaránt – azért, hogy az ember semmiképp ne várja az ebédidőt.

Egyrészt úgy gondoltam, hogy otthon fogjuk érezni magunkat ezek között az emberek között, mert mégis, jófejek lehetnek, ha annak ellenére, hogy a világ egyik leggazdagabb országába születtek, ilyen “minimalista” módon élnek. Másrészt amiatt izgultam, hogy nem lesz-e túl egyoldalú az étkezésünk ilyen körülmények között? Annának például egy álom, ha egy alábbihoz hasonló szendvicset ehet (nyilván NEM ebédre!), lévén, hogy zöldségekről amúgy sem akar hallani, Kistinek pedig még a matpakke is extra túlzás, mert ő meg a kenyéren kívül a többi részét nem is kérné – soha nem szerette a megkent szeleteket. De hogy a szülők direkt arra neveljék a gyerekeket, hogy felnőtt korukban mellőzzék a paprikát a szendvicsből??? Vajon mennyivel jobbak amúgy a magyar szalámis-sajtos-paprikás tescos zsömlék? Nagyon kíváncsi lennék, hogy mit gondolsz erről, szívesen olvasom hozzászólásban!

Ami pedig a matpakke-valóságot illeti, az biztos, hogy a norvégok, ha lehet, mindent vajaskenyér kíséretében esznek, és az is igaz, hogy attól még hogy itt élünk, nincs átfogó tapasztalatunk a tipikus norvég ebédről. Annyit elmondhatok, hogy minden boltban kapható a videóban mutatott rétegek közé való méretre vágott zsírpapír, tehát nyilván sokan használják is – mi még nem vettünk. Az iskolában nem adnak a gyerekeknek ebédet, és mivel heti négy nap fél 3 után végeznek, ezért végül is az itthonról csomagolt hideg elemózsia a tulajdonképpeni ebédjük, bár én mindig meleg étellel fogadom őéhességüket, mikor végül hazavánszorognak 3-4 körül. István egy sokemeletes irodaépületben dolgozik, és nekik van saját étkezdéjük igazi változatos főttételekkel, ennek megfelelően a legtöbb kollégája ott is ebédel, mert lehetetlenül olcsó a menü (nagyjából harmadár a környéken működő kifőzdékhez képest) – az épületben dolgozó cégek dobják össze a különbözetet. Ennek megfelelően eddig egyikünk sem látott még élőben igazi matpakket. Azt azonban el tudjuk mondani, hogy ha választhatunk, mi inkább nem ilyen ebédet kérünk.

Hírdetés

2 hozzászólás Új írása

  1. Reka szerint:

    Egy par evig probalkoztunk szellel szembe pisilni, de most mar feladtuk, es szendvics az ebed, vacsora meg 6 korul a meleg etel. Gyerekek 14.30 kor vegeznek, van ebedszunetuk, de Daninak nem eri meg semmi “kulonlegeset” csomagolni – sajtos vagy husos szendvics, par darab uborka/paradicsom/paprika esetleg egy dobozos tej, aztan par falatot eszik mindenbol. Hallottam iskolarol, ahol raszoltak a szulokre, ne tegyenek sajtos-sonkas kiflit, mert az mar “tul luxus” kategoria, vagy-vagy. Szerintem nem egeszsegtelen az etkezesuk, mert tizoraira ketszer-haromszor egy heten kotelezo a kizarolagos gyumolcs vagy zoldseg, es uzsonnara is altalaban egy, maximum ket kis keksz van. A felnottek ugyanezt kave vagy tea melle fogyasztjak. Vacsora altalaban hus vagy hal-zoldseg-koret formajaban mukodik, szuper minosegu a tejtermek, es sokafele van, tehat az elterjedt szimpla szendvicsek ellenere eleg feherjet es zoldseget fogyasztanak.

    Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.