Vikinskiphuset

A vikinghajó-múzeum egyedülálló, világszintű attrakció Osloban, messze földről érkeznek hozzá látogatók. Mi csak húsz perc járóföldre lakunk tőle, ezért is hihetetlen, hogy csak most tudtunk sort keríteni a meglátogatására. Végül a halogatások után az sürgette meg a programot, hogy októbertől öt teljes évre bezárják, mert monumentális fejlesztésekbe kezdenek. Egy igazi viking-központot akarnak körülötte létrehozni, a látványterv grandiózus. A hátránya viszont, hogy aki a következő két hétben nem jut el megnézni, annak a közeljövőben már nem lesz erre lehetősége. Annyi jó van az egészben, hogy az ajándékbolt emiatt végkiárusítást tart, és teljesen zsebbarát módon lehet igazi (fölösleges?) szuveníreket és kincseket vásárolni a készlet erejéig.

A múzeum a Bygdøy-félsziget szívében található és a város központján áthaladó 30-as busszal lehet megközelíteni, ami tízpercenként közlekedik és a bejáratnál áll meg. Az itt megvásárolt belépőjegy (a felnőtt jegy 120 korona, gyerekeknek ingyenes a belépés) a rá következő 48 órában érvényes az Történelmi Múzeumba is, ezért szerintem érdemes szabadnapokra időzíteni a látogatást. Mivel mi vasárnap voltunk és hét közben, iskola után, esélytelen eljutnunk az ötórai zárás előtt múzeumot látogatni, így nekünk a Történelmi Múzeum végül kimaradt. Állítólag nem nagyméretű, de látványos és érdemes arra is szánni pár órát.

A vikinghajó-múzeum sem nagyméretű és valójában egyéni igény kérdése, hogy 20 percet vagy két órát szán rá az ember. A tárlat 3 csodálatos állapotban restaurált vikinghajót foglal magában, valamint néhány olyan tárgyat, amelyek ezekkel együtt kerültek napvilágra. Az egészen biztos, hogy a laikus érdeklődőket is megihleti a látvány magasztossága. A hangulatot fokozza az a kisfilm, amelyet 15 percenként vetítenek a kiállítás egyik falára, és amely úgy mutatja be a vikinghajók életét elkészültüktől amíg sírhelyként eltemetik őket, hogy közben úgy érzi az ember, hogy visszament az időben ezer esztendőt. Nagyon látványos produkció.

A múzeum otthont ad a világon legjobb állapotban megőrzött vikinghajóknak, melyeket különböző temetkezési helyekből tártak fel az Oslo-fjord környékén. Ezek a hajók átszelték a tengereket mielőtt a végső nyughelyükre kerültek, amikoris gazdag embereket temettek el bennük.

Az Oseberg vikinghajót 820 körül építették és gyönyörű faragott minták díszítik. Két nőt temettek el benne 834-ben, akkor került a föld alá több temetkezési tárggyal egyetemben, melyek közül több is a tárlat részét képezi.

A Gokstad vikinghajót 900 körül építették és körül-belül tíz év múlva vált temetkezési hajóvá. Felépítéséből adódóan biztosak lehetünk benne, hogy sokat utaztak vele a tengereken. Ezt a sírhelyet még a vikingkorban kifosztották ezért fegyvereket nem, de sok állattetemet és különböző használati tárgyakat találtak a hajóban.

A Tune vikinghajót 1867-ben tárták fel, ez volt az első vikinghajó, amit a modern korban megtaláltak. Gyors óceánjáró volt, melyet valószínűleg 900 körül építettek. A sírhely fegyverek, állatmaradványok és használati tárgyak lelőhelyének bizonyult.

Óriási élmény ezeket a hajókat élőben látni. Több mint ezer évesek, ezért már önmagában az is elképesztő, hogy a fa ily módon konzerválódott. Ha teheted, mindenképp ejtsd utadba a Vikingskiphuset-et, amíg még nyitva van.

Hírdetés

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.