Kávéval vagy kávé nélkül?

A minap készítettem ezt a fotót az egyik kávézó előtt. Bár megértettem a feliratot, azért csak meggugliztam, hogy tényleg úgy van, ahogy én olvasom, hogy ha kávéval, ha anélkül ugyanaz a komor arc? A norvégok nem várják a kávétól a boldogságot, nem ez fogja a napjukat felvillanyozni. A kávé egyszerűen az élet természetes velejárója, az “elvitelre” bögrék pedig szerves részei a norvég kéz anatómiájának. “Ne azért gyere be hozzánk kávét venni, mert megváltoztatjuk a napod, hanem azért, mert ha mindegy, hogy vele vagy nélküle, akkor már mégiscsak érdemes inkább a kávé mellett dönteni.”

Meg kell hagyni, hogy a norvég kávézókban a kávé nagyon-nagyon finom. A kedvencem a Kaffebrenneriet-ben a cafe au lait zabtejes változata. Laktózérzékenyek szempontjából óriási pozitívum, hogy a legkisebb, legeldugottabb kávézóban is tudnak minimum kétféle növényi alternatívát kínálni a sima tejre. Minden északi sztereotípia igaz egyébként, nagyon sok kávét isznak a norvégok, hiszen ők a világ második legnagyobb kávéfogyasztói (az első hat helyen ott van az 5 északi ország – Finnország, Norvégia, Izland, Dánia, Svédország – Hollandia ékelődik be ötödiknek közéjük). A népesség 80%-a kávézik, és nem is keveset. A napi átlag fejadag 4 kávé körül mozog. Ezt támasztja alá az is, hogy bár 35-40 koronától kezdődik egy elviteles kapucsínó és a teraszon kávézgatós időszak az éven belül meglehetősen rövid, Osloban mégis “minden utcasarkon” nyílik kávézó, sőt az sem ritka, hogy tőszomszéd a konkurencia, elférnek egymás mellett mind. Itt is tombol a Nespresso láz, de a sima élelmiszerboltokban is igen nagy a választék a különböző kávéfajták között. Az árak intervallumát az alábbi kép elég jól illusztrálja. Ezt a Kiwi nevű üzletben fotóztam és ennél jellemzően drágább máshol a kávé (ez a Jacobs egyébként nem az a Jacobs).

Teljesen véletlenül fedeztem fel a Kaffekapseln.no weboldalt pár hónapja, azóta csak innen rendeljük a kávét, mert mint kiderült sokkal olcsóbb mint az üzletekben és még nagyobb a választék. Sőt a teák is olcsóbbak mint a boltban, ezért ez a webshop fő beszerzési forrásunkká vált. Az alábbi képen lencsevégre kaptam egy teáspolc egy részét is a Kiwiben. Ennél olcsóbban is lehet teát venni az ázsiai boltban, ahol van egy fajta piramisos filteres tea, melynek doboza “csak” 20 korona. Néha a Normal nevű drogériában is el lehet akciós teákat csípni, s ezeket szoktam lesni, mert mi szeptembertől áprilisig ipari mennyiségű teafogyasztók vagyunk. Nem is az a baj, hogy drága a tea (a Lipton, Pukka stb. otthon sem olcsó), hanem hogy hiányoznak a piacról az olcsóbb brandek mint például a Lidl saját márkás teái, amelyeket otthon mi nagyon szerettünk. Tudom, hogy vannak családok, ahol teát csak betegség esetén szoktak főzni. Nálatok ez hogy van? Melyik a kedvenc teád?

Hírdetés

Egy hozzászólás Új írása

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.