Elindult a 2021-es Goodreads szavazás

Nagyon szeretem a Goodreads éves szavazását, mert a nyertesek között többnyire tuti olvasási tippeket kapok. Erre a linkre kattintva elérheted például a tavalyi győztesek sorát és baloldalt megtalálható további 10 évnyi remek ajánló. Mivel ezt a díjat mindig az utóbbi egy évben angolul publikált könyvek között osztják ki (kategóriánként), ezért a legfrissebb jelöltek listája jobbára olyan könyvekkel van tele, amelyeknek még nem létezik magyar fordítása. Emiatt megszoktam, hogy az aktuális friss címek általában nem sokat mondanak nekem. A népszerűségi verseny úgy tűnik most is remekül tükrözi, hogy a Reese’s Book Club mekkora mértékben befolyásolja jelenleg az amerikai – és világszintű – olvasási szokásokat és hogy milyen nagy szerepe van abban, hogy az emberek megismerjék a legfrissebb kiadású regényeket.

Mivel az osloi könyvtárazási kalandjaim kiindulópontjaként én magam is gyakran inspirálódtam a fent említett könyvklub elmúlt hónapokbeli ajánlásaiból, meglepetéssel konstatáltam, hogy az idei Goodreads jelöltek listáján több ismerős cím is van és ezek közül már néhányat sikerült is elolvasni (a decemberi eredmények függvényében erről majd külön nyilatkozom). Nyilván nem fog minden könyv sorra kerülni, mert a kategóriák közül csak 4-5 felel meg az érdeklődési körömnek. A tavalyi nyertesek közül véleményt tudok mondani Lucy Folley – The Guest List (nem rossz) és Kiley Reid – Such a Fun Age (nem jó) című könyveiről, valamit bőven folyamatban van Barack Obama – A Promised Land című (zseniális!) monstruma, melyet mindenképp hangoskönyv-formában ajánlok, mert még így is majdnem 30 órányi anyag.

Kíváncsi vagyok, hogy mi alapján választasz olvasnivaló könyvet. Könyvklub, népszerűségi verseny, baráti ajánló, jó marketing, kedvenc írók új könyvei? Vezetsz-e olvasmánylistát Goodreads- vagy Moly.hu-szerű portálokon vagy papíron? Én az utóbbi években a párhuzamos jegyzés után végül a Moly.hu-ról leszoktam, mert a Goodreads-en valahogy aktuálisabb minden információ és a nagy számok törvénye alapján relevánsabb a könyvek értékelése is, ráadásul nemzetközi irodalom szempontjából verhetetlen adatbázis. Tudom, hogy a Moly a miénk és hogy nagyon jó magyar közösség, de végül nem láttam értelmét kétfelé írni ugyanazt. Te melyiket szereted jobban?

Hírdetés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.