Karácsonyi istentisztelet

Mióta elköltöztünk, vasárnaponként a lapospapot szoktuk hallgatni jobb híján, és emiatt is mindig hálát érzek a szívemben, hogy létezik ez a lehetőség s az otthoni gyülekezetünktől nem kell így elszakadnunk. Nyugalmat hoz a hetünkbe az ismerős hang ismerős üzenete.

Karácsonyban mégis nagy hiányát éreztük a templom fizikai jelenlétének, ezért úgy döntöttünk a tegnap délután, hogy a közeli templomba mégis elmegyünk s a misét meghallgatjuk még ha nem is értjük, legalább ez jó ok lesz kimozdulni a házból és kicsit átérezni, hogy mi is a Karácsony üzenete valójában.

Utána is néztünk az interneten, s azt írta, hogy a Frogner Kirke-ben, mely tőlünk 15 percnyire van, 13 és 17 órától van mise. Felkerekedtünk hát, örültünk, hogy kivételesen van okunk szépen felöltözni. Hangulatos csillagfényes este volt, sehol egy felhő s épp kellemesen hideg, csodás téli séta-idő, hát nem szedtük a lábunkat, s 5 óra 5 perc körül értünk a templomhoz. Ott meglepődve tapasztaltuk, hogy bent jönnek-mennek néhányan, de amúgy az ajtó zárva. Barátságos, kedves emberek voltak, azonnal odajött valaki, amint észrevettek, hogy szóljon, sajnos épp az imént járt le a mise, de ha szeretnénk, menjünk be bátran, a betlehemest megnézhetjük nyugodtan. Így derült ki, hogy nem 1-től és 5-től volt a program, hanem 1 és 5 között. Hát… a norvég tudásunk van még mit fejlődjön. Mégis azért sikerült egy kicsit az ünnep hangulatát magunkba szippantani, amint megálltunk egy imára a betlehemes előtt. Kiderült továbbá, hogy Norvégiában a hagyomány szerint 5-kor megszólalnak a harangok és hosszú perceken keresztül kórusban zeng-bong a város, ezért is szabály, hogy ekkorra a misék már lejárnak, hiszen ötkor a harang jelzi, hogy kezdődhet a családi karácsonyi vacsora. Emiatt aztán az utcák egészen kihaltak voltak fél hat körül, amikor elindultunk hazafelé. Tettünk néhány kitérőt, mert abban reménykedtünk hogy a több napos felhős idő után most a tökéletesen csillagos égen végre megláthatjuk mi is a betlehemi csillagot. Az lett volna ám az igazi ajándék… a gyerekek is nagyon izgatottak voltak, egymást túllicitálva mutatták egyik fényes csillagot a másik után. Sajnos egyik sem volt az igazi… attól tartok innen Norvégiából Szenteste már nem volt látható a betlehemi csillag. Neked sikerült megpillantanod ezt az egyedülálló égi jelt?

Karácsony napján is lett volna mise, hívott is a tiszteletes, hogy feltétlenül menjünk el. A vírus-helyzetre való tekintettel 20 percet tartanak és rendre lehet sorra kerülni 20 embernél ugyanis több nem tartózkodhat egyszerre az amúgy egészen nagy templomban. Emiatt hirdetik időintervallumra a miséket s nem konkrét órára. Mindezek fényében, habár nagyon jól esett volna Karácsony napján emberek közt lenni, úgy döntöttünk, hogy pizsis napot tartunk, ha már úgysincs hová mennünk s nem is vár senki, és az istentiszteletet a megszokott módon, online hallgattuk. Hihetetlen bár, de ezek az interneten követett prédikációk is el tudják hozni az igazi meghittség érzését. Mi a Cserealjai Református Egyházközség csatornáját szoktuk követni, melyen élő és visszanézhető istentiszteletek videói könnyűszerrel elérhetők s ahol megígérték, hogy ha minden vasárnap annyian lesznek a templomban mint Karácsony szombatján, akkor építeni fognak egy nagyobb templomot. Jó is lenne, ha mind többen s többen vehetnének részt az istentiszteleteken. Erre egészen jó, kézenfekvő és kényelmes megoldás hála Istennek, innen távolról, a videó is.

Hírdetés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.