Merre fordulhatunk sürgősség esetén Norvégiában?

Nagyon fontos lenne, hogy ne csak akkor keresgéljük az információkat, amikor már baj van. Az országban érvényes sürgősségi számok mindenkinél a telefonban el kellene legyenek mentve még akkor is, ha csak látogatóban vagyunk. Nem is olyan rég beszéltük az egyik osztálytárs-anyukával, akik szintén fix ideig laknak Norvégiában – de korábban érkeztek mint mi -, hogy bizony ők sincsenek tisztában azzal, hogy sürgős esetben merre kell folyamodni. S íme, az ember hónapokig vígan elvan ezen tudás híján, de a baj hamar jön.

Amikor tudomást szereztem róla, azonnal le is töltöttem a Hjelp 113 aplikációt, és ez adott egy olyan fajta álbiztonságérzetet, mellyel sokáig ringattam magam sajnos. Ez amúgy egy elképesztően hasznos alkalmazás, melyet érdemes norvégiai tartózkodás esetén a kezdőképernyőn tartani. Amikor elindítod, azonnal megjelenik az aktuális pozíciód a térképen valamint 3 hívógomb a háromféle sürgős esetre: tűzoltók, mentő, rendőrség. Ezeket megnyomván (hála Istennek még nem kellett kipróbálnunk) azonnal riasztjuk a megfelelő szerv egységét úgy, hogy a telefonba nem is muszáj beleszólni, a tartózkodási helyünket tudják és indulnak. Külföldiként ez extra hasznos, mert sokszor elképzeltem, hogy ugyan a norvégok jól beszélnek angolul (s nyilván a központi ügyeletes is, akit baj esetén elér az ember), de vajon én tudok eléggé angolul, amikor épp nagy a baj? Óriási kő gördült le a szívemről tehát, amikor rájöttem, hogy ez az alkalmazás kisegíthet a pácból, hiszen előfordulhat, hogy nem otthonról kell mentőt hívni és azért erős túlzás lenne azt állítani, hogy ha elő is tudom kapni az irodalmi angolom, akkor is el tudnám magyarázni egy-egy random osloi utcasarokról, hogy pontosan merre kell engem keresni. Arról nem is beszélve, hogy a norvég nép gyakran tartózkodik koordináták híján leírhatatlan helyszíneken a szabadban és ilyenkor szintén milyen hasznos, hogy be tudják azonosítani a pozíciónkat. Egy szó mint száz, ez az app tényleg életmentő és kötelező!

Egyébként ha ennek híján telefonálna az ember, akkor az ország teljes területén érvényes számok a következők:

 • 110 – tűzoltóság
 • 113 – mentő
 • 112 – rendőrség

Ami a nem mentőigényes, de sürgős eseteket illeti, szintén ingyenes országos hívószám az 116117, melyet akkor kell hívni, ha a háziorvos valami miatt nem elérhető. Ezen a számon, ha az ember elmondja, hogy mi a baja, akkor vagy ellátják tanáccsal, hogy miképpen tudja otthon kezelni magát, vagy elirányítják, hogy pontosan melyik ügyeletre vagy melyik klinikára induljon – sürgősség, eset és napszak függvényében.

Mindezek után amennyiben sürgős esetről van szó, Oslo területén egyetlen állandóan működő ügyelet van, amely mindenféle esetet fogad, ezért ha az ember mentő nélkül meg tudja oldani, akkor a Storgata 40 sz. alatt lévő ügyeletre kell mennie. A weboldalon közölt adatok alapján amennyiben taxi igénybevételére volt szükség, a számlát meg kell tartani, majd a kezelőorvostól is igazolást kell kérni arról, hogy az eset sürgőssége indokolta a taxit. E két dokumentum birtokában utólag visszaigényelhető a taxiszámla értéke, ezzel kapcsolatban ide kattintva olvasható útmutató. Erre a lehetőségre úgy vélem azért van szükség, mert Osloban a tipikus, fővárosi környezetre és magas bevándorlószámra jellemző, okoknál fogva a lakosság jelentős hányada nem rendelkezik autóval és sürgős esetekben a tömegközlekedés nem bizonyul elég gyorsnak, ráadásul a Storgata-ügyeletre várják a város teljes területéről érkező lakosságot, tehát néha nagyobb távokról is érkeznek a betegek. Mindehhez hozzá kell venni azt is, hogy a taxi rendkívül nagyon drága. Eddig egyszer használtuk, akkor egy 2,5 km-es távon 250 koronát fizettük, borravalóval együtt (kb. 25 euró) – hajnal volt és el kellett érni a vonatot. Jó tudni tehát, hogy ha tényleg baj van, nem kell a dolgok anyagi vonzatán gondolkodni és nem is kell indok nélkül mentőt hívni, néha a taxi is megteszi. Fontos tudnivaló még, hogy az ügyeleti ellátás az éves fizetési küszöb elérése előtt (2460 korona 2021-ben) felnőttek számára jellemzően nem ingyenes, de fizetni általában nem helyben kell, hanem utólag küldik ki a számlát a címünkre, postán.

Egyszer aztán mi is eljutottunk az ügyeletre s mindezekről saját tapasztalatokat is sikerült sajnos gyűjtenünk, erről ide kattintva olvashatsz részleteket.

Ha egyéb kérdésed adódik, amennyiben tudok, szívesen válaszolok hozzászólásban.

Hírdetés

6 hozzászólás Új írása

 1. bikmakk szerint:

  Értelmes dolgokra is lehet használni azt a mobilt! 😀 Nagyon tetszik az alkalmazás…belegondoltam, hogy ha baj lett volna, Lengyelországban hogyan mondom el mi merre meddig..főleg az elején, ahol a diszpécser tuti nem tud angolul!A taxizásról meg annyit, hogy 50 eurót fizettünk Olaszországban egy kb kétszer akkora távért…ilyenkor visszasírom szülővárosunkat, amelyben ha kell, le fel tudsz furikázni taxival és nem mész csődbe…:D Habár gondolom már ott is változtak az árak…

  Kedvelés

  1. Annamari szerint:

   Mondogatom magamnak, hogy valahogy egy év után tényleg abba kell hagyjuk az átszámolását a dolgoknak. Az árakat leginkább azért írom, mert aki kirándulni jönne, az lehet szívesen olvassa, hogy mire készüljön. Nyilván nem megfizethetetlen a taxi sem, de amikor csak van alternatíva, a norvégok sem használják, mert tényleg úri mulattság. Vészhelyzet esetére mindenképp jó, hogy léteznek. Nagyon pontosak egyébként, kedvesek, udvariasak és amikor előre rendeltük fix időpontra, akkor 5 perccel korábban a ház előtt volt és türelmesen várt. Olyan jó látni, hogy ebben az országban mindenki ráér, senki nem idegeskedik, hogy holvagymár?! Ráadásul amikor a hajnali óra miatt az üres utcán vitt végig, akkor is szuperlassan ment, cseppet sem “futott a dolgára”, nyilván tudta, hogy úgyse aktuális jó ideig újabb fuvar és mi sem siettünk, mert bőven időben indultunk. Ezt a nyugodtságot kellene valahogy elvigyük haza magunkkal mikor elköltözünk. 🙂

   Kedvelés

   1. bikmakk szerint:

    Bizony, teljesen egyetértek! 🙂 Én sem úgy értettem, hogy az 50 euró olcsó lenne..hanem horribilis összegnek tűnt akkor…:):( Mondjuk egy nem egyetemista ottaninak gondolom nem volt annyira megrázó. Amúgy az a nyugodtság teljesen megvolt Lengyelországban is…nagyon hiányzik. Taxi ott is kijön időben és normálisan megy, kivéve amikor egyszer már csak 1 óra volt a gép indulásig, és a munkatársaim fogadásokat kötöttek, hogy tuti lekésem. Akkor viszont megkértem, hogy húzzon bele…és ott nem volt kecmec…mint a filmekben megkért, hogy kössem be magam..:D 20 perc alatt ott voltunk, becsekkoltam és meg vártam majdnem 20 percet! :)))

    Kedvelés

    1. Annamari szerint:

     Wow!!! Újra kell néznem a Taxit! :)))))

     Kedvelés

     1. bikmakk szerint:

      Pont az járt a fejemben…talált süllyedt! :)))Nemrég volt itt valamelyik csatornán..:P

      Kedvelés

Hozzászólásod ide írhatod:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.